Bygg selv ditt eget fly – og lær og fly selv - build your own plane

bilder på byggeprosessen | pictures on the buildingprocess

egen flyside
IDEEN MED JN-1

Det er en gruppe folk som ønsker å fly og eie et fly, men deres økonomi tillater det ikke. Jn1 ble konstruert for en slik person. Det er ikke nødvendig å følge tegningene nøyaktig. Det er ting som byggeren kan modifisere eller skape egne ideer - f.eks. for covling og stag, understell og kabin. En ting som byggeren må huske under byggingen er Å HOLDE ALT LETT. Dens ydelser gjelder for vekten på 320pund - 145kg. Kostnadene ca.2500Dollar i -85 og ca 500byggetimer.

 

ANBEFALINGER PÅ MATERIALER

Pianohengsler, kanal-aluminium, flatjern, aluminium -rør 3/4".58 - 19x1,5millimeter, sete fra båt osv. kompass fra bilutstyr med mer. Motor fra gress-høy-blåser.(eller annen lett motor- evt en Rotax microflymotor) Rør av 4130stål og flykval.wire. billigste maling.

 

INSTRUKSJONER FOR BYGGING AV KROPPEN

(det kan være misforståelser i oversettelsen - les anvisningen på engelsk selv!! Direkte oversettelse av teksten gav en ulogisk anvisning slik jeg tolker det - prøvde heller å forstå byggeanvisningen logisk- R.Ø.anm.Nb- studer bildene av byggeprosessen fra Oscars hjemmeside - se www)

Det trenges to 4x8 fots plater for byggebord. Altså bordet blir 1,25x 5meter.Mal benken med hvit vannmaling, niveler det  og klargjør for å tegne opp med blyant.

 

Side 1 - mål angitt delvis i mm her - der halvtom angis som 12mm. 1"=25mm.

Tegn opp ytterlinjer med blyant for kroppens treboxstruktur. 12x12mm - 12x25mm og 12x38mm. Finerhjørner skal være1,5mm. Bruk småspiker/nåler for å feste lister på plass for liming og hjørneforsterkninger. Akkurat som du bygger modellfly.

 

Side 2

Lag høyre side først, hjørneforsterkninger  er da på innsiden. Monter ikke tverr/bindebjelkene/listene før senere - lettere å flytte for andre siden. Husk å kappe to like for alle listene der det er speilvendte lister. Legg vokset papir under limskjøtene og lim listene sammen. Slip limskjøtene for at det skal sitte bedre - også hjørneforsterkninger. Fest og heft (stiftepistol) hjørneforsterkningene til listene, og dra dem ut senere - etter et døgn. Løft opp kroppsiden fra bordet og snu den. Legg voks/smør-papir i limskjøtene/hjørnene, og bygg den andre siden oppå den andre. Et døgns herding. Fjern kramper av vekthensyn.

Skjær foam for kroppsidene - husk det er høyre og venstre. Foam vil fylle/skjule strukturen og skjær ut hjørneforsterkninger av foam, bruk 5min epoxylim for liming til trelisene.

Legg vokspapir på benken og legg kroppsiden på benken. Legg vekter for å holde liststrukturen nede til foamen til limet er herdet. Kroppsiden er da jevn.

Neste trinn er å støpe inn glassfibervevforsterkning - 6oz. - på begge kroppsider?

Bruk vekter på glassmatta - evt plastfilm imellom.

 

Side 3

Mens sidestykkene er på dette trinnet - kan alle blokker, dører etc settes inn. Skjær foam og lim blokker som tegnet.

 

Side 4

Skjær F2-F7 fra 18mm (3/4") blå foam, også gulvet av foam - fra motorspanten til F3. legg ut på benken og støp "formers" på ene siden, F4-5-6-7 støpes uten tre. Legg ut F2 og 3 - senterlinjer alt på dette punktet med tusj. Legg  ut topp og bunntreet, støp til foamen og lim med hjørneforsterkninger av matte/epoksy til en enhet. Legg på vekter og la det tørke ett døgn. Vend over og hjørneforsterk av matte/epoksy alle hjørner.

 

Side 5

Legg ut/marker bunn-centerlinjen på benken, og legg film rundt ytterkanten av bunnen slik at kroppen kan limes sammen uten å festes til benken. Slip alle overflater for taping, sikre at alle spanter er firkantede og markert med en senterlinje. Legg "støpt" bunn på bordet rett fra senterlinja fra firewall til F3. rett opp spanter langs linja. Bruk 2"maskeringstape for å rette alt opp. Lim med epoksy alle "formers" - som jeg tror menes: spanter - på plass. Rett opp men en vinkel - skjær 11yrds av 2"glass-tape og tape spantene og bunnen av kroppen for landings-tverrlistene og også de langsgående avstivere. Alle disse steder med hjørneforsterkninger av matte/epoksy til gulvplater/lister for sikring. Du har nå kroppsboks-strukturen ferdig.

Legg kroppen på siden av tegningen - side 1 - legg  film under f3 og langsgående list (longeronpiece) til halen (?? Eng: tailpost). Lim longeronpiece til f3 og hjørneforsterkninger- stift (nail = spikre) i posisjon - rett opp longeron. Skjær 3/4" foam - side4 - helt fra siderorsfeste, hurtiglim foam til "longeron". Tape og epoxy 2" strimler av matte og støp  mens det er på benken - dette vil holde posisjonen - tape også til f3.

Etter tørking - snu kroppen rundt og gjenta prosessen. Legg kroppen på senterlinja på benken - og dra ned til f3 er "flush" på benken -  legg film under bunn formen av bakkroppen for å lime bunnen på -bruk store spiker for å holde på plass. Sikre at senterlinja er korrekt -og også at longerons er level på benken. Prøvemonter for tilpassing f4-5-6. Ta ut formers - spanter?-og legg opp tre-triangulære bunn- longerons -side 6. Epoksylim og hjørneforsterkninger av matte/epoksy.

 

En del hoppes over i oversettelsen her

 

Så..

VINGER:

Mal benken igjen. Tegn hele vingen på benken. Trekk opp linjen for fremre og bakre vingbjelke. Bjelker - av furu - amr.bruker douglasfuru. Bruk trappebord - kjøp 12x3/4toms x 13fot og den andre på 1/2x3-7/8 x 13fot. Be evt trelasthandleren renskjære bordene etter dine mål. Vær nøye med rette bord og årringer

Monter finer-shims på bjelken med epoksylim- to shims på hver side. Lim stagstykker på hovedbjelken.

Resten er selvforklarende ut fra bilder og  tegning og søk ellers på nettet.


egen flyside

  bilder på byggeprosessen | pictures on the buildingprocess

tegning ellers på linken under

http://galactic.to/download/FLY_1.pdf